top of page

Evaluering av bomsystemet i Bypakke Grenland

  • norheim1
  • 23. mai
  • 2 min lesing

Oppdatert: 24. mai




Rapport: UA-Rapport 158/2021

Forfattere: Bård Norheim, Kristine Wika Haraldsen, Ingunn Ellis, Johannes Raustøl og Aurora Stætkvern

Prosjektleder: Bård Norheim


Hovedfunn

En sentral del av dette prosjektet omhandler fordelingsmessige konsekvenser av bompenger. Det innebærer om noen grupper blir mer eller mindre rammet av det bompengesystemet som er i Grenland i dag og om innretningen kan justeres for å utjevne belastningen. For å kunne belyse fordelingsvirkninger av bompenger må vi vite hvem som reiser, når de reiser og hvor de reiser. Det er mange bilreiser som ikke passerer et innkrevingspunkt og det er store forskjeller i hvor mye bilen brukes. I tillegg vil de som kjører elbil reise gratis-


I dette prosjektet har vi fokusert på konsekvensene for barnefamilier og lavinntektsgrupper fordi dette er grupper som kan bli ekstra hardt rammet av bompenger:

  • Barnefamilier har i større grad tilgang til bil enn andre. Enslige har i mindre grad tilgang til bil. Blant par med barn er det kun 1 prosent som ikke har tilgang til bil, og over 50 prosent har tilgang til mer enn en bil.

  • Høyinntektsgrupper har i større grad tilgang til bil enn andre. 16 prosent av de med en samlet husholdningsinntekt under 600.000 har ikke tilgang til bil. Nesten alle med en samlet husholdningsinntekt på 600.000 eller mer har tilgang til minst en bil, og over halvparten har tilgang til mer enn en bil.

  • De som har flere biler, har i stor grad også elbil. 14 prosent av bilene i Grenland er en elbil

  • Høyinntektsgrupper har også i større grad tilgang til elbil enn andre. Blant de med over 1,6 millioner i samlet husholdningsinntekt er det 32 prosent som eier en elbil, mot 4 prosent blant de med under 600.000 kr i samlet husholdningsinntekt


Metode

Analysen baserer seg på en kombinasjon av data fra RTM og RVU Analysene baserer seg på en kombinasjon av modellkjøringer i den regionale transportmodellen (RTM) og data fra den nasjonale reisevaneundersøkelsen (RVU), hvor Grenland har et omfattende tilleggsutvalg i 2018 og 2019.



Comments


bottom of page