Forpliktende avtaler om utbygging av miljøvennlige transportformer
- norheim1
- 23. mai
- 1 min lesing
Oppdatert: 24. mai

Rapport: UA-Rapport 35/ 2012
Forfattere: Bård Norheim Konstantin Frizen Ingunn Opheim Ellis
Prosjektleder:Bård Norheim
Bakgrunn og metode
På oppdrag fra KS har Urbanet Analyse utredet de økonomiske konsekvensene av å etablere forpliktende avtaler om økt satsing på kollektivtransport, gange og sykling i de største byområdene i Norge.
Bakgrunnen for prosjektet er de føringer som fremkommer i statsetatenes NTP-forslag, Klimameldingen og Klimaforliket om at kollektivtransport, gange og sykling må ta mesteparten den beregnede veksten i persontransporten, og at dette skal skje ved at byområdene og staten inngår forpliktende avtaler.
Prosjektet bygger på tre ulike analyser:
1. Beregning av finansieringsbehovet ved alternative finansieringsmodeller.
2. Kartlegging av lokalpolitikernes syn på forpliktende avtaler mellom stat, fylkeskommuner og kommuner om økt satsing på miljøvennlige transportformer.
3. Vurdering av mulige insentiver i avtalene i byområdene.
Hovedfunn
Sterk befolkningsvekst vil kreve økte tilskudd til drift av kollektivtransport Målsettingen om at kollektivtransport, gange og sykkel skal ta veksten i persontransport innebærer at tilskuddsbehovet til drift av kollektivtransport må øke fremover. I 2030 vil det årlige tilskuddsbehovet til drift av kollektivtransport være på 6,3 mrd. kroner, i følge våre beregninger. Dette er en økning på 3,5 mrd. kroner i forhold til 2010, eller 7,5 kr per ny passasjer.
Forpliktende avtaler mellom stat og lokale myndigheter vil redusere offentlige utgifter
Forpliktende avtaler mellom staten og byområdene vil redusere tilskuddsbehovet til drift av kollektivtransport. Dette krever at lokale myndigheter må forplikte seg til å gjennomføre tiltak som bedrer rammebetingelsene for kollektivtransporten i forhold til bil.
Dersom rammebetingelsene for kollektivtransport bedres med 10 prosent viser beregninger at det årlige tilskuddsbehovet til drift av kollektivtransport kan reduseres med 1,8 mrd. kroner i 2030. I 2030 vil dermed tilskuddsbehovet være 4,5 mrd. kroner.
I tillegg kan investeringsbehovet til infrastruktur reduseres med 1,3 mrd. kroner årlig. Det gir en samlet innsparing på ca. 3 mrd. kroner årlig.
Resultatavhengige insentiver gir økonomisk gevinst
For å få etablert forpliktende avtaler som stimulerer til mer helhetlige tiltakspakker, må staten inn med økonomiske midler. En forpliktende avtale mellom stat og lokale myndigheter kan være insentivbasert, hvor staten bidrar med økonomiske midler ut fra hvor mye biltrafikken reduseres og kollektivtrafikken øker. Størrelsen på den økonomiske støtten vil avhenge av hvor ambisiøse planer som ligger i de lokale avtalene.
Comments