Evaluering av belønningsordningen og forslag til ny innretning
- norheim1
- 22. mai
- 1 min lesing
I 2012 gjennomførte NIVI analyse og Urbanet Analyse en evaluering av daværende Belønningsordning for byområdene, for å vurdere om den skulle videreføres og i hvilken form. Hovedkonklusjonen i utredningen er at ordningen med langsiktige belønningsavtaler bør videreføres, men innretningen bør endres:
Økt ramme. Selv med den økonomiske rammen som ligger i Klimaforliket er rammen for lav til at den er et tilstrekkelig insentiv for endret virkemiddelbruk, spesielt i de største byene. Behovet for økning av rammen vil imidlertid avhenge av antallet byer det inngås avtaler med.
Lengre avtaleperiode. Lengre avtaler, f eks med avtaleperioder på 10 år, vil i større grad gjøre Belønningsordningen til et virkemiddel som møter byområdenes behov for langsiktige og forutsigbare rammer på transportområdet.
Kombinasjon av målstyring og virkemiddelstyring. Utredningen foreslo en todelt Belønningsordning. Den ene delen av midlene er knyttet til premiering av virkemiddelbruk som øker konkurransekraften til miljøvennlige transportformer.
Hensyn til eksisterende rammebetingelser i tildelingskriteriene: Det bør vurderes om en egen del av tilskuddspotten skal knyttes til eksisterende rammebetingelser for bilbruk i byene.
Forholdet til bypakkene. Hvis belønningsmidlene skal inngå som en del av by-pakkene forutsetter det at bypakkene mål- og virkemiddelstyres som beskrevet i punkt 3. Belønningsordningen bør derfor beholdes som en egen ordning, men den bør sees i sammenheng med bypakkene både når det gjelder avtaleperiode og hvilke tiltak som iverksettes.
Regional organisering. De langsiktige avtalene bør styres av en politisk forankret regional organisasjon som omfatter aktørene i det funksjonelle byområdet.

Comments